Terézvárosi Tudástér Alapítvány A Terézvárosi Tudástér Alapítvány adószáma:
18506264-1-42

Miniszobor-projekt

Miniszobor-projekt

 

 


Barangoló
Indulj el egy úton!

Barangoló

 

Honfoglaló

Honfoglaló

 

Az iskola facebook oldala elérhető a képre kattintva

 


Irány Varsó!Akkreditált Kiváló Tehetségpont

DSD vizsgaközpont

Határtalanul! program
TÁMOP-3.1.4.-12/1-2012-0055 "Innovatív két tannyelvű oktatás Terézvárosban"TÁMOP 3.1.4. „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – innovatív intézményekben”
Miniszobor-projekt

2023. szeptember 11.Nagy sikerű korábbi projektjeink (Honfoglaló; Barangoló) után egy újabb, ezúttal városnéző kihívásra hívunk mindenkit. Ebben a tanévben a Kolodko-szobrok nyomába eredünk. Fedezzük fel és keltsük életre az apró bronzszobrokat!

A) „Trófeagyűjtés”

A feladat egyszerű: Minél több Kolodko-szobrot kell felkeresni, és a szobor mellett egy képet készíteni, amit a miniszobor@terket.hu címre kell elküldeni. (A fényképeket nem publikáljuk, csak addig őrizzük, amíg a projekt tart.)

B) Alkotóművészet

1. „Keltsd életre a szobrot!” – A szobrot valamilyen hozzá illő tárggyal, ruhadarabbal, eszközzel kell fotózni! Pl. Gombóc Artúr szobrát csokival.

2. „Légy te is szobrászművész!” – A szobor mását bármilyen tetszőleges anyagból (pl. gyurmából, agyagból) kell elkészíteni. Digitális technikával, 3D nyomtatóval is lehet dolgozni.

3. „Alkoss szabadon!” – Kit hogyan ihlet meg a szobor? Lehet nevezni verssel, történettel, festménnyel, rajzzal…

Izgalmas felfedezést és jó alkotást kívánunk mindenkinek!

A „trófeagyűjtés” és az alkotóművész kategória győztesei jutalomban részesülnek. Egy tanuló akár az összes kategóriában indulhat.


Jutalomkirándulás Vácra

2023. október 18.

A tavalyi év Barangoló projektjének győztesei (akik az év során legalább 5 kilométert túráztak), jutalomkiránduláson vehettek részt. 41 diák kerekedett fel és utazott vonattal a hangulatos kisvárosba, Vácra. Már a vonatozás nagy élmény volt a gyerekeknek, sokan most utaztak először emeletes vonaton. A hideg reggel után gyönyörű napsütéses idő örvendeztette meg a csoportot. A kirándulás helyszíne egyébként nem volt véletlen, ugyanis itt is találhatók Kolodko-szobrok. Márpedig ez idei projektünk témája: felkeresni minél több szobrot az országban. A váci állomásra érve mindjárt rátaláltak a gyerekek az első Kolodko-szoborra (címe: Anyám tyúkja – a verset Vácon írta Petőfi!). Az állomáson átszálltak a helyi városnéző kisvonatra, és hangosbemondón hallható idegenvezetéssel kísérve végigjárták a belváros nevezetes helyeit: a főtérről Kisvác irányába haladtak, ott áll a Híres-hírhedt váci börtön, valamint Magyarország egyetlen diadalíve, melyet a váciak egyszerűen kőkapunak hívnak. A főtéren és a diadalív mellett is fotókat készítettek az ott található Kolodko-szobrokról. Majd a vonat irányt változtatott, és egészen az Alsóvároson található szintén egyedülálló Kőszentes hídig haladtak. Ezután visszatértek a Március 15. térre, ahol a Sajdik Múzeum munkatársa már várta a gyerekeket egy érdekes kvízjátékkal. Csapatokat alkotva keresték meg a téren a feladatlap kérdéseire a választ. A kimerítő délelőtti program után finom ebéd várta a csapatot a Halászkert vendéglőben, ahonnan a dunai panorámát is élvezhették. Hazaindulás előtt pedig volt egy kis idő arra is, hogy a Duna-parton elterülő szép füves parkban fogócskázzanak egy jót. Kora délután ért vissza a csoport az iskolába sok szép élménnyel gazdagodva.


Lezárult a Kolodko-projekt

2024. május 7.

Véget értek a hivatalos Kolodko-séták, projektünk nagy sikerrel zárult. A cél az volt, hogy minél több Kolodko-szobrot fedezzenek fel a gyerekek, és arról képet készítsenek. Összesen 139 diák és családja vett részt a kihívásban. Biztosak vagyunk benne, hogy remek élmény lehetett ilyen szemmel is felfedezni fővárosunkat és a vidéki településeket is. Több mint 600 fotó érkezett, voltak, akik rekonstruálták a nagy művészt, és maguk is alkottak miniszobrokat. A legtöbb szobrot meglátogató egyéni versenyzők, a legaktívabb osztály és a legsikeresebb alkotó vehet részt a veszprémi jutalomkiránduláson, ahol újabb Kolodko-alkotásokat tekinthetnek meg.