Terézvárosi Tudástér Alapítvány A Terézvárosi Tudástér Alapítvány adószáma:
18506264-1-42

Miniszobor-projekt

Miniszobor-projekt

 

 


Barangoló
Indulj el egy úton!

Barangoló

 

Honfoglaló

Honfoglaló

 

Az iskola facebook oldala elérhető a képre kattintva

 


Irány Varsó!Akkreditált Kiváló Tehetségpont

DSD vizsgaközpont

Határtalanul! program
TÁMOP-3.1.4.-12/1-2012-0055 "Innovatív két tannyelvű oktatás Terézvárosban"TÁMOP 3.1.4. „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – innovatív intézményekben”
Továbbtanulás


Pályaorientációs mérő és támogató eszköz

Az Oktatási Hivatal egy komplex webes alkalmazással segíti az általános és középiskolás diákokat a pályaválasztásban: a POM (Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszköz) célja a tanulók önismeretének bővítésén túl a szakmák világában való sikeres tájékozódás segítése. Az eszköz több kérdés- és feladatsoron keresztül méri fel a 7–8. évfolyamos tanulók érdeklődését és képességeit, hogy a számukra legalkalmasabb szakmákat, foglalkozásokat ajánlja nekik. Az eszköz a különböző szakmákról és képzésekről is tájékoztat.
A POM a következő oldalon érhető el: https://pom.oktatas.huA középfokú iskolai, a kollégiumi felvételi eljárás, valamint az Arany János Programokkal kapcsolatos feladatok lebonyolításának ütemezése a 2021/2022. tanévben
letölthető ide kattintva Adobe Acrobat PDF formátumban.


Szakképzéssel, szakmaválasztással kapcsolatos információk: https://szakkepzes.ikk.hu


A szakképzés felépítése:
Videók, kisfilmek - Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (bkik.hu)
Pályaorientációs nap

2022. október 15.

A pályaorientációs napon a különböző szakmákkal ismerkedtek tanulóink változatos tevékenységekkel. Az alsó tagozatos osztályokban beszélgettek a különböző mesterségekről, „Amerikából jöttem…” társasjátékot játszottak, hangszerbemutatón vettek részt, valamint néhány lelkes szülő bemutatta saját szakmáját a gyerekeknek (jogász, szociálpedagógus, idegenvezető, dekoratőr, tűzoltó).

A felső tagozatos diákokhoz a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara munkatársai látogattak el, és betekintést nyújtottak néhány szakma rejtelmeibe, és pályaorientációs és önismereti foglalkozást is tartottak. Négy különböző foglalkozáson vehettek részt az osztályok:

1. Kézműves foglalkozásvezető segítségével megismerkedtek a bőrműves mesterséggel, a fonási technikákkal, és lépésről lépésre elkészíthették saját bőr karkötőjüket.

2. Egy másik teremben az építőipar néhány szakterületébe nyertek betekintést az Ybl Miklós Építőipari Technikum és Szakképző Iskola (BKSZC) tanára és diákjai közreműködésével, irányításával, segítségével:

  • Lego építőkockákból összeállított kész falat kellett szétszedni, majd ugyanúgy összerakni, közben mérték az időt is, hogy ki volt a leggyorsabb.
  • Megismerkedtek a flexszel, és a bátrabbak ki is próbálhatták. Egy kerámia táblából egy kört vághattak ki.
  • Kerámia kockákból mozaik képet készítettek. A délelőtt folyamán az összes osztály Terézváros logóját rakta ki. Minden munkafolyamatot a diákok végeztek: a kerámiakockák kivágását és a ragasztást is. A nap végén iskolánk megkapta az elkészült művet.

3. A Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola tanárai és diákjai segítségével ismerkedtek a gyerekek az ételekkel, fűszerekkel, és az szakképző iskola által hozott élelmiszerek segítségével egy születésnapi bulira tálat kellett összeállítaniuk a csapatoknak. Az elkészült tálakat a szakképző iskola diákjai zsűrizték, majd megkapták az osztályok az alkotásokat, és el is fogyaszthatták azokat.

4. Önismereti és pályaorientációs játékban, beszélgetésben vettek részt a tanulók. Kiderült, hogy a sok iskolai tantárgy, amelyet sokszor feleslegesnek gondolnak, az élet, a munka világában mennyi területen hasznosítható. A felvételivel kapcsolatos félelmekre igyekeztek közösen megoldásokat találni.

Az ötödik és hetedik évfolyamos tanulók a Logiscool (Élményalapú programozást és digitális írástudást oktató nemzetközi iskolahálózat) programozás foglalkozásain kóstolhattak bele a tevékenység rejtelmeibe.

A 6.a osztály tanulói a Nemzetközi Fair Play Bizottság képviselőjével a Fair Play mozgalomról beszélgettek, megismerkedtek a bizottság munkájával, a sportban betöltött szerepével. Saját és nemzetközi példák segítségével világítottak rá a sportszerűség fontosságára. A foglalkozás végén egy játékon keresztül próbálták ki, hogy miért fontos az együttműködés.

Gazdag és érdekes tevékenységek által ismerkedhettek tanulóink a munka világával, a szakmák sokszínűségével. Köszönjük a foglalkozások vezetőinek tevékenységét!
A pályaorientációs napról készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Pályaorientációs nap

2022. áprils 11.

Egy tanítás nélküli munkanap keretében tartottuk meg pályaorientáció napunkat. Az egyes osztályok különböző programokon vettek részt. Több felső tagozatos osztály a Logiscool interaktív prezentációját hallgatta meg Az IT-szektor láthatatlan munkakörei címmel. Néhány osztály megtekintette az Álmok álmodói c. kiállítást a Millenárison. Az alsósok közül két osztály a Minipoliosban járt. Voltak olyan osztályok is, ahol valamelyik szülő vállalta, hogy bemutatja saját foglalkozását. Mint ahogy a korábbi években, úgy gondoljuk, hogy idén is nagyon sok hasznos információra tettek szert a gyerekek ezeken a programokon, és talán éppen ezen a napon született meg az álmuk jövendő foglalkozásukról.


Pályaorientációs nap

2021. március 29.

Március 29-én online formában tartottuk meg pályaorientációs programunkat. Ezen a napon tanítási órákat nem tartottunk, helyettük a gyerekek az osztályfőnökeik által szervezett programokon vehettek részt, filmeket néztek meg, játékos feladatokat, rejtvényeket oldottak meg, beszélgettek jövőbeli pályaválasztási terveikről, a szülők foglalkozásáról, és ők maguk is készítettek feladatokat, fogalmazásokat, esetleg ppt-ket a témában.
Néhány alsós és felsős osztály a MESZK (Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara) által felajánlott programok keretében ismerkedhetett az egészségkultúra, az egészségügyi képzések és hivatás sokszínűségével.
Bízunk benne, hogy ez a nap is hasznos tapasztalatokkal, ismeretekkel bővítette diákjaink tudását!
Az egyes osztályok rövid beszámolói a csatolmányban tekinthetők meg.
A beszámoló ide kattintva olvasható.


Pályaorientációs nap

2019. december 7.

Pályaorientációs nap

Idén harmadik alkalommal tartottuk meg pályaorientációs napunkat, amelynek keretében iskolánk összes évfolyamának minden diákja megismerkedhetett különböző érdekes szakmákkal, a munka világával, bepillanthattak kulisszatitkokba, sőt ki is próbálhatták magukat egy-egy szakma képviselőjeként. Felnőttek, sok esetben szülők osztották meg mindennapi tapasztalataikat, élményeiket munkájukról, és azt, hogy miért szeretik azt. Az alábbi rövid beszámolókban szeretnénk bemutatni a nap programjait.Az 1. a osztály az egészségügyi szakmával ismerkedett. Vendégük volt egy gyermekorvos, egy gyógyszerész és egy műtősnő, akik hasznos tanácsokkal látták el a gyermekeket, bekötözték a „sérülteket”, valamint együtt készítettek orrcseppet és kamillás kézkrémet. A gyerekek megtanulták és megkóstolták, mivel lehet csokiéhségüket csökkenteni. Friss és aszalt gyümölcsöket, olajos magvakat rágcsáltak. Köszönet a szülőknek a lelkes felkészülésért és előadásért!
Fotók megtekintéseAz 1. b osztályos tanulók megcsodálhattak két különleges járművet legóból, egy működő darut és egy űrsiklót. Majd következett a nap fénypontja: muffint és mézeskalács kekszet díszítettek tojáshabbal, ehető gyöngyökkel, glazúrral. Ebédre már mindenki mérnök és cukrász akart lenni. Köszönjük Horváth Eszternek és Tóth Zoltánnak az izgalmas délelőttöt!
Fotók megtekintéseA 2. a és a 2. b osztályba az ELTE Kémiai Intézet kémiatanár-jelölt hallgatói látogattak el. A hallgatók nagy szeretettel és odaadással mutatták meg tanulóinknak, hogy a háztartásban fellelhető anyagok hogyan viselkednek a kémia laborban. A gyerekek a program elején kísérleteket tekinthettek meg, melyeket a hallgatók végeztek el érdekes magyarázatok kíséretében, majd több csoportban külön asztaloknál ők maguk is végezhettek kísérleteket a hallgatók irányításával. Például kipróbálhatták, hogyan lehet érdekes képeket előállítani színezett méz és üveglapok segítségével, vagy narancsból hogyan lehet illóolajat kinyerni.
Fotók megtekintése


A 3. a osztály tanulói a Vendéglátóipari Múzeumban jártak. A kiállítás cukrászműhelyében és cukrászdájában megismerkedtek a régi csokiformákkal és bonbonos dobozokkal. Cukrászinasként kipróbálták a csokoládékészítést, bonbonokat és bonbonos dobozt készítettek.A 3. b osztály a Vasúttörténeti Parkot látogatta meg, ahová gőzössel utaztak a Nyugati pályaudvarról. A Parkban régi vonatokat, mozdonyokat, sínautót vettek szemügyre, és kipróbálhatták a fordítót és a hajtányt is. Utaztak gőzmozdony húzta kerti vasúton, és még a Mikulással is találkoztak.
Fotók megtekintéseA 4. a osztályosok a Fővárosi Állat - és Növénykertbe látogattak. A téli állatkert megfigyelése után megismerhették a zoopedagógusok munkáját. A gyerekek figyelmesen hallgatták az állatokról szóló részletes előadásokat. Megtapasztalhatták, mennyivel többet jelent, ha vezető segítségével figyelik meg az állatokat, mintha csak a leíró táblákat olvassák el. Rácsodálkoztak, hogy mennyire részletesen ismeri a vezető az állatkert állatait, és a nevüket és a szokásaikat is ismeri. Ezután az állatgondozók munkáját figyelték meg, akik rövid madárbemutatót is tartottak gondozott állataikkal.
Fotók megtekintéseAz Opera Nagykövetei Program keretében KOMAROV ALEXANDER, hazánk népszerű balettművésze látogatott el a 4. b osztályba. Egy Kijevtől 600 km-re levő kisvárosban született, és már 10 évesen elhagyta szülőfaluját. Elmondta, hogyan került Magyarországra 20 évesen, és azóta is itt él. Négy gyermek édesapja. Elmesélte Operaházunk történetét, és azt is, hogyan alakultak ki a mai operaházi látogatási szokások. Hogyan változtak a díszletek, a jelmezek, és hogyan rövidült az idők során a szoknya hossza. Elhozta fapapucsát, amiben Simone anyó szerepét táncolta a Rosszul őrzött lány című balettkomédiában, valamint azt a műanyag orrot és fület, amelyet magán viselt, amikor a Hófehérke című balettben az egyik törpét alakította. Részleteket láthattak a gyerekek különböző balettelőadásokból. A kislányok balettcipőt és balettruhákat próbálhattak. Az együtt töltött két és fél óra nagyon gyorsan elrepült.
Fotók megtekintéseAz 5. b osztály tanulói a pályaorientációs nap keretében a Vendéglátóipari Múzeumban jártak, ahol bepillantást nyerhettek a szakács, a pincér és a bűvész szakma szépségeibe és nehézségeibe egyaránt. Személyre szabott menüt állítottak össze, a felszolgálást is gyakorolták, és egy furfangos trükköt is elsajátítottak, mellyel megörvendeztethették családtagjaikat.
Fotók megtekintése


Az 5. c osztály tanulóinak az egészségügyben dolgozók munkájáról tartott előadást iskolánk védőnője, aki a nővértől egészen a NASA kutatóorvosáig igyekezett bemutatni a különböző szakmákat.A 6. a osztály a napot a Szamos Marcipán múzeumba töltötte, ahol részt vehettek egy csokoládé élménytúrán. Csokoládémester segítségével ismerkedtek meg a csokoládé készítésének folyamatával, annak fűszerezésével, formázásával. Bejárták a múzeumot, és közben a túravezető elmesélte a csokoládé történetét. Mindenki kapott egy csomag csokoládét ajándékba, és limonádéval is megkínálták őket.


A 6. b osztály a mozigépész munkájával ismerkedett meg. Beléphettek a "Belépni tilos!" feliratú ajtó mögé, ahol a mozi vezetője bemutatta nekik az ott található gépeket, azok működését. Megtudták, hogyan forgalmazzák a filmeket, és milyen nagy változások voltak e téren a közelmúltban a számítógépeknek és az internetnek köszönhetően. Kérdéseket is feltehettek a mozizással kapcsolatban, és azt is megtudták, milyen végzettség szükséges, ha valaki mozigépész szeretne lenni. Végül egy aranyos animációs filmet nézhettek meg.A 7. b osztály a Vígszínházba látogatott. A tanulók betekinthettek a kulisszák mögé. Felálltak a világot jelentő deszkákra, felmentek a zsinórpadlásra, és kipróbálták a süllyesztőt is. Szakember mutatta be a gyerekeknek a különféle színházi foglalkozásokat, a színpadmestert, a szcenikust, a világosítót, a fodrászt, a sminkest, a díszletezőt, az ügyelőt és a színpadtechnikust.
Fotók megtekintéseA 8. b osztály pályaválasztási tájékoztatón vett részt az iskolában, megismerték az elmúlt tanév eredményeit, illetve egy programot, mellyel kalkulálni tudnak saját jelentkezésük előtt. Ezután látogatást tettek a Postamúzeumban, ahol "A drótos telefontól a mobilig" c. múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt. Kipróbálhattak sok régi eszközt, tárcsázhattak már nem használatos telefonokon, száz évvel ezelőtti postahivatalban járhattak, és megismerték a mobiltelefonok fejlődésének történetét is.
Fotók megtekintése